2019. március 16., szombat

Interjú Fekete Judittal | Írás, munkanélküliség, könyvek1. Az első regényed a munkanélküliségről szól. Mi inspirált az írás során?

Az inspiráció az én esetemben egészen tiszta és egyértelmű volt, egy nap könnyes búcsút kellett vennem a cégemtől, ami akkora változás volt, hogy azonnal írásba fojtottam a bánatom.

2. A humorod kivételes és egyedi hangot kölcsönöz a művednek. Szándékosan nem a munkanélküliség sötét oldalára koncentráltál?


Amikor elkezdtem írni, semmi szándékosság nem volt, egyszerűen ilyen a személyiségem, általában inkább a dolgok pozitív oldalát látom. Később aztán, ahogy jobban benne voltám már a történetben, lassan azért megfogalmazódott bennem, hogy jó lenne valami mankót is adni a történettel, nem lenne szerencsés, ha csapatostul ugranának ki az ablakon az olvasók a könyv elolvasása után.


 3. Hogy kezeled a sikert és az elismeréseket íróként?


Remekül. Minden dicséret és elismerés után elmagyarázom magamnak, hogy ez mind nem igaz, és egészen biztos, hogy nem volt őszinte, aki mondta. Természetesen a negatívumokat azonnal elhiszem és elfogadom. De viccet félretéve, nagy segítség az is, hogy a könyvszakmában dolgozom, így igazán jó példák vannak előttem, akkora nevekkel dolgozom, hogy szerencsére esélyem nincs semmi ütőset gondolni magamról, főleg így egy könyv után.


4. Ki a kedvenc szereplőd a regényedből?


Hűha, jó kérdés. Az egész bandát szeretem, és eleinte Shulcz volt a libling, aztán meglepő módon Lili faterja lett a kedvenc. Az a furcsa, hogy neki szinte tényleg alig van szerepe a könyvben, de annyira markánsan látom őt magam előtt, hogy ha újra írhatnám a sztorit, biztosan előkelőbb helyre tenném őt.
5. Mit írsz mostanában? Mire számíthatunk tőled legközelebb?


Oké, érzem ám a nyomást, köszi a kérdést. : ) Elkezdtem egy új történetet, és ahogy Az őrület határán esetében, itt is igyekszem egy olyan témát megfogni, ami sokakat érint, sőt egyre többeket, kortól és nemtől függetlenül. A magány a központi téma, és naná, hogy itt lesz humor és eszement karakterek. Sajnos a munka és az egyéb elfoglaltságok miatt azonban elég lassan haladok, (itt a kiadó legyen kedves elfordulni) meg némileg lusta szerző is vagyok, akkor tudok jót írni, ha tényleg van kedvem, izomból egyszerűen nem megy. Jobb így az olvasóknak is, azt hiszem. Igyekszem azért még ebben az életben befejezni.

 6. Az írás mellett mivel foglalkozol? Mit csinálsz szívesen?


A munkám elég nagy szerelmem, és mivel könyvkiadásról beszélünk, természetesen az olvasás viszi el az időm nagy részét. Ezen kívül írok kicsit ide-oda, kult cikkek, könyvajánlók, amihez épp kedvem van.
Aztán ha itt lesz végre a tavasz, szaladok ki a zöldbe, hogy egy picit boszorkánykodhassak is, gyógynövényeket gyűjtök, főzök, kotyvasztok.7. Mennyire nehéz írni? Csettintésre jön, vagy komoly odafigyelést igényel?

Elég változó. Van amikor csettintésre jön, de ezek általában rövid történetek. Valami épp hatott rám és azonnal meg kellett írnom, ezek igazi öröm szövegek, csak úgy gurulnak kifelé, ilyenekkel van tele a blogom is.
A nagyobb lélegzetű írások, mint amilyen egy regény például, az azért elég komoly meló. Persze vannak szakaszok itt is, ami egyszerűen kiesik az ember tollából, de hogy működjön is a szöveg minden téren, az azért felér egy durva maratonnal. Terveket készítek, térképet, vázlatot, újra írok, fújtatok, káromkodok, ideges vagyok és harapós. Kész öröm velem ilyenkor az élet!

 8. És végül mit tanácsolnál azoknak, akik hozzád hasonlóan írók szeretnének lenni?

Nem tudom, én nem szeretnék író lenni. Mármint a nagybetűs Íróságra gondolok, nem tenne jót a személyiségemnek. : ) De ha valaki mesélni akar másoknak, és jól, csak a szokásosat tudnám puffogtatni: rengeteg írás, olvasás (sok félét) és némi írástechnika elsajátítása. Egyébként komolyan hiszek abban, hogy akiben ott a tehetség, az megtalálja az utat.  Akiben ott a spiritusz, az nem tud mást úgy sem, úgy fejezi ki magát, amiben a legjobb. A többi meg jön magától.


JUDIT BLOGJA ITT ÉRHETŐ EL: KATT

Rendeld meg a könyvet: KATT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése