2018. december 21., péntek

Indul a NA kurzus! | Interjú Kozma Rékával

A Könyvmolyképző Kiadó először hirdet New Adult kurzust, és mivel ez egy merőben új dolog az írósuliban, kifaggattam egy kicsit az oktatót, Rékát, mire is számíthat az ember, ha jelentkezik rá. A további részleteket megtaláljátok az Aranymosás honlapján :)
 
 
1. Miben különbözik a YA és a NA regény?
 
Elsősorban a korcsoportban. A young adult művek a 13-18 éves korosztály számára íródnak, vagyis leginkább a középiskolásoknak. Viszont a gyakorlatban a YA olvasórétege azért szélesebb ennél, hiszen rengeteg felnőtt is olvassa ezeket a történeteket (20, 30 vagy akár 40 évesek is).
A new adult célkorosztálya a 19-30 évesek (gyakorlatilag inkább 19-26). Ezek a történetek elsősorban egyetemistákról vagy frissen végzett fiatalokról szólnak, akik akkor léptek be a munkaerőpiacra.
Ennek megfelelően a YA és az NA regények más élethelyzeteket mutatnak be. Az előbbiben gyakori téma az első szerelem, felnőtté válás, családon belüli konfliktusok, barátok, iskola és azon belüli kapcsolatok stb. A new adult regények főhősei ennél kicsit érettebbek, olykor már elköltöztek otthonról, önállóak,  egyetemre járnak, munkát vállalnak, már komolyabb párkapcsolataik vannak stb.
 
2. A YA/NA kurzus zsánerspecifikus, vagy más típusú művek íróinak is ajánlott?
 
Gondolom, a zsánerspecifikuson a romantikát érted. J Az ifjúsági regényekben gyakran van romantika, hisz ezt a korosztályt erősen foglalkoztatja a szerelem, de ez nem követelmény. Gyakorlatilag ma már szinte bármilyen zsánerben lehet young adult történetet írni, a realista és romantikus regények mellett jelen vannak az ifjúsági fantasy, sci-fi, horror, történelmi regények is.
Régebben ha new adult könyvekről beszéltünk, akkor elsősorban a kortárs realista romantikus történeteket értettük rajta (mint például a Könyvmolyképző Kiadó Rubin pöttyös könyvei), de mára már az ezt a korcsoportot célzó történetek is színesebb képet mutatnak. Kezdenek feljönni a romantikus fantasyk (mint például Sarah J. Maastól a Tüskék és rózsák udvara, ami a két éve indult Zafír pöttyös sorozatunk nyitókötete), a paranormális-erotikus történetek, és már NA thrillert és sci-fit is lehet találni. Az ifjúsági regényekkel szemben itt viszont az olvasók már elvárják a romantikus szálat, és az erotikát is.
Ezen túl a young adult kurzusunkat elsősorban tényleg azoknak ajánlom, akik ifjúsági történeteket szeretnének írni. A new adult kurzusunk viszont nem annyira a korcsoporthoz kötött, oda jelentkezhetnek olyanok is, akiknek a történeteiben hangsúlyos a szerelmi szál, és azt szeretnék gyakorolni.
 
 
3. Ki tartja ezeket a kurzusokat, és hol lehet tájékozódni a jelentkezési feltételekről?
 
Mindkét kurzust én tartom, és én is dolgoztam ki hozzájuk a tananyagot.
A new adult kurzus februártól indul, és január 20-ig lehet rá jelentkezni. A jelentkezési feltételeket ezen a linken lehet megtalálni: http://aranymosas.konyvmolykepzo.hu/uj-kurzus-varunk-new-adult-kurzusunkon-11231.html
A young adult kurzus ősszel indul, ennek az időpontjáról itt lehet tájékozódni: http://aranymosas.konyvmolykepzo.hu/iroiskola
 
 
4. Nagyjából milyen tematikára számíthat az ember a YA és az NA kurzuson?
 
Mindkettő 8 hetes kurzus, és több mint egy tucat különböző témával foglalkozunk ez idő alatt.
Egyrészt nagyon fontos, hogy a résztvevők pontosan megértsék a korcsoportok közti különbségeket, tudják, hogy az egyes olvasórétegeket mivel lehet megragadni, mit várnak el egy jó történettől.
Átbeszéljük a korcsoport népszerű témáit, a zsánereket, áttekintjük a jelenlegi piaci helyzetet, hogy az írók lássák, milyen adottságaikra kell koncentrálniuk, hogy a történeteikkel sikeresek legyenek. Mivel a fiatal írók sokszor úgy jönnek a kurzusra, hogy korábban már publikáltak különböző amatőr oldalakra, blogregényt vagy fanfictiont is írtak, megnézzük azt is, ennek mi az előnye, és mire kell vigyázni, ha valaki regényírásra szeretne váltani.
 
 

5. Az NA egy teljesen új kurzus. Miben különbözik a YA-tól?
 
Ahogy írtam, a young adult kurzuson kimondottan az ifjúsági történeteket elemezzük és gyakoroljuk 8 héten át. Foglalkozunk olyan népszerű zsánerekkel is, mint a fantasy vagy a disztópia, ennek kapcsán kitérünk a világteremtés szabályaira. A realista történetek szerzőinek pedig ahhoz adunk tanácsokat, milyen egy jó és hiteles problémafeldolgozó regény, és hogyan lehet megalkotni egy lehengerlő romantikus történetet.
A new adult kurzuson is foglalkozunk világteremtéssel, leírásokkal, dramaturgiával, de ezen felül főként a romantikus szál kulcsjeleneteiben merülünk el, ezeket dolgozzuk ki. Olyan kérdéseket beszélünk át, mint hogy mitől lesz izgalmas a főszereplő, hogy lehet két karakter között megteremteni a romantikus feszültséget, milyen egy jó erotikus jelenet, hogyan függ össze a dramaturgiai ív az érzelmi ívvel. Mivel ezek nemcsak a new adult írásokhoz hasznosak, hanem bármilyen kortárs romantikus regényhez, ezért erre a kurzusra jelentkezhetnek olyanok is, akiket nem kimondottan az NA korcsoport érdekel, hanem a romantikus szál.
 
 
6. Mi a legjobb dolog ezekben a kurzusokban?
 
Erről szerintem a résztvevők jobban tudnának nyilatkozni, de a visszajelzések alapján a legtöbben örülnek annak, hogy 2 hónapig intenzíven foglalkozhatnak az írással, a kurzus plusz motivációt ad nekik. A közösségi élmény is sokat számít, hogy a csoport együtt csinálja a feladatokat, sokszor hasonló problémák, kételyek merülnek fel. Ugyanakkor mindenki ugyanazért a célért dolgozik, és ez általában egy pozitív, támogató légkört teremt. Minden feladat után a szerkesztőtől kapnak visszajelzést, és sokan kifejezetten ezért is jelentkeznek, hogy megtudják, személy szerint nekik miben kéne fejlődniük. Sokszor hallom azt  vissza, hogy az írók ez alatt  a néhány hét alatt annyi mindenre rádöbbennek magukkal és a saját stílusukkal kapcsolatban, amire talán még évek múlva se jöttek volna rá.
 
 
7. Hogyan kapnak a résztvevők értékelést a munkájukról? És nagyjából hogyan zajlik a feladatok kiosztása, értékelése?
 
Minden kurzusunk online távoktatással zajlik, csoportosan. A résztvevők így egymással és a szerkesztővel is kommunikálhatnak, megoszthatják egymással a tapasztalataikat, elbeszélgethetnek egy-egy témáról. Emellett minden feladatmegoldásukat elolvassa és értékeli az oktató.
Minden héten szokott lenni egy nagyobb feladat, ami úgy mond „kötelező”, és vannak kisebb szorgalmik. Ezeket a hét elején osztjuk ki, és a hét végén adják le a megoldásokat. Gond nélkül lehet haladni a tananyaggal iskola vagy munka mellett is, hisz mindenki magának osztja be, mikor tud ezzel foglalkozni.
Az NA és a YA kurzus elején és végén szokott lenni egy nagyobb feladat, amire részletesebb szerkesztői visszajelzést kapnak az írók. Az elején azért, hogy ők is tudják, hol tartanak, mire koncentráljanak a kurzus során. Az utolsó feladat értékelésénél pedig az oktató elmondja, az illető miben fejlődött az eltelt idő alatt, mit érdemes még csiszolnia. 
 
 
8. Kiknek nem ajánlott a YA/NA kurzus?
 
Akiket egyáltalán nem érdekelnek az ifjúsági és new adult történetek. J Ezek már a haladóbb csoportjaink közé tartoznak, így teljesen kezdőknek nem ajánlanám őket. Mindkettőn foglalkozunk olyan részterületekkel is, mint a dramaturgia, párbeszédek és a leírások, de építünk arra, hogy a résztvevők ismerik az írástechnikai alapokat. Ha valaki kimondottan kezdő, nekik ott van a Szövegboncoló kurzus, aki pedig egy adott készséget szeretne gyakorolni, annak ott a Párbeszéd, Leírás vagy a Dramaturgia kurzus.
 
 
9. Online kurzusok során alakulhatnak ki barátságok a résztvevők között, valamint a szerkesztőhöz a kurzus után is lehet fordulni kérdésekkel?
 
Igen, sok barátság és szakmai kapcsolat alakult ki a kurzusokon. Tudok több olyan íróiskolásról is, akik még mindig tartják a kapcsolatot, megosztják egymással a tapasztalataikat, véleményezik egymás írásait. A kiadó körül önálló írókörök is alakultak, ahol továbbra is lelkesen támogatják egymást a szerzők.
A kurzus lezárásával a csoportok további működése is lezárul, viszont a kiadó szerzői és az íróiskolások számára havi rendszerességgel tartunk Aranymosás klubot, ahol ott vannak a szerkesztők. Ha valakinek új élménye vagy kérdése van, ott el lehet őket csípni.
 
 
10. És végül melyik a népszerűbb regénytípus? A YA vagy a NA?
 
Néhány éve erre kérdésre könnyebb lett volna válaszolni. Az ifjúsági regényeknek több évtizedes múltja van, míg a new adult regények viszonylag újnak számítanak a piacon. Ha népszerű fiataloknak írt könyvekről van szó, az embereknek még mindig előbb ugrik be Cassandra Clare vagy Suzanne Collins, mint Colleen Hoover vagy Elle Kennedy. Azonban ma már az NA regényeknek nagyon komoly rajongóbázisa van. Mi azt látjuk, hogy a Vörös pöttyös könyveink mellett a Rubin (és a Zafír) pöttyösök is egyre sikeresebbek. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy elindítjuk a new adult kurzust azon írók számára, akiket komolyabban érdekel ez a korcsoport.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése