2018. november 27., kedd

Meghitt pillanatok | Csoportinterjú a szerzőkkel #2


2. Mesélnétek egy kicsit a novellátokról? Kiknek ajánljátok? Kaphatnánk egy pici ismertetőt is?SÁRKÖZI ERIKA NILLA: Az én novellám elég rövidke, és egy karácsonyi osztálybuliról szól, ahol a karakterek egymást ajándékozzák meg. Közben kidomborodnak a szálak, amik egymáshoz fűzik őket, és tele van vérbeli, sulis aprósággal. Éppen ezért ajánlom mindenkinek, aki járt vagy éppen iskolába jár. 😊

TÓTH ESZTER: A Szívvel, lélekkel főhőse, Anita egy fiatal lány, aki azzal szembesül, hogy a szíve nem úgy működik, ahogy kéne, és pacemaker beültetésre van szüksége. Mindezt karácsonykor, amikor ráadásul az édesanyja és a párja, Attila szeretnék bemutatni neki Attila lányát, Ginát.

Anitának sok mindennel kell szembesülnie, az élete minden tekintetben megváltozik. A novellában az ő érzéseit, félelmeit és a spot iránti szeretetét szerettem volna bemutatni.

Természetesen elsősorban a 14-16 éveseknek ajánlanám, de a téma miatt bízom benne, hogy minden korosztály számára tartogathat érdekességet.

SZTRINKÓ RÉKA: A Titkos Mikulás egy karácsonyi ajándékozás története, Hanna a főszereplőm kihúzza az új osztálytársukat, Bencét, és a közös önkénteskedések ideje alatt megpróbálja kideríteni, hogy minek örülne a legjobban a zárkózott ex-zenész.

RÓBERT KATALIN: A „meghitt pillanatok” jelige sok embernek párkapcsolatot juttatott az eszébe, én viszont valami mást hoztam most. Ebbe a kötetbe tőlem egy macska-ember kapcsolatot bemutató novella került. Könnyed, humoros és egyesek szerint kedvet csinál a macskákhoz. Szóval csak óvatosan tessék olvasni!

RÁCZ-STEFÁN TIBOR: A novella főszereplői két magányos fiatal, akik random megismerkednek egy padnál, beszélgetnek, aztán kitör a vihar... A novellák a realista témákat kedvelő YA rajongóknak ajánlom. És igen, romantika is akad a történetben :)

MISZ ANNA: A novellámban a főszereplő éppen művesekezelésen ül, mikor felhívják telefonon, és a vonal másik végén Lilla van, egy lány, akinek eddig még a létezéséről sem tudott, de akivel aztán elindul egy néhol furcsa, néhol már túl személyes, néhol felemelő beszélgetés. Ajánlom kilenctől kilencvenkilenc éves korig bárkinek, aki szeretne egy kis reményt receptre.

VASVÁRY CSILLA: Dóra december elsején kap egy SMS-t Rolandtól, a volt barátjától. Aztán másnap is. És így megy ez hetekig, ami persze nem hagyja közömbösen Dórát, az SMS-ek hatására előtörő emlékek egyre jobban felkavarják.

Annak ajánlom, aki épp az első nagy szerelmet éli át, vagy aki szívesen emlékszik vissza az első nagy szerelemre. (Van olyan, aki nem szívesen emlékszik rá? :-) )  

SEREG GITTA: A novellám középpontjában egy ördögi macska áll. Kicsit komolyabbra véve a szót, a történet két (ember) főszereplőjének a viszonyát a barátság határozza meg, Mina és Kitti barátnők. A novella arra a kérdésre keresi a választ, hogy mire vagyunk képesek a barátainkért? Szembe tudunk-e nézni a legrosszabb emlékünkkel miattuk? Elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretnének egy humorosabb, könnyedebb novellát olvasni karácsonykor, és azoknak is, akik nemcsak a romantikus vagy családról szóló történetekben mélyednének el.

NAGY ROXÁNA: A novellám egy sítáborban játszódik, egy végzős gimnazista lány a főszereplő, akinek egy titok nyomja a lelkét. Azoknak ajánlom, akik szeretik azokat a romantikus történeteket, amelyekben a család is szerepet kap.

ESZES RITA: Az idén megjelenő regényemhez hasonlóan ez a történet is Japánban játszódik, de nincs benne semmi természetfeletti. Egy másik irányból közelíti meg a könyvben szereplő egyik mellékszálat, az elrendezett házasságot. Arról szól, hogy mi történhet, ha egy puszta megállapodás után az egyik fél mégis beleszeret a másikba. Azoknak ajánlom ezt a történetet, akik szeretnének egy picit bepillantani egy másik kultúrába. Vagy csak szeretnek elgondolkodni azon, hogy milyen sokfélék vagyunk. Hogy egy huszonkét éves személynek is mennyire más lehet az élete, mint ahogy általában gondolkodunk a huszonkét évesekről.

L. K. PATRÍCIA: Mivel alapvetően egy karácsonyi antológiáról beszélünk, így az én novellám kicsit kilóg, mert nemhogy karácsony nincs benne, de még tél sem.

Mint az antológia többi írása, ez is YA, a főszereplője egy tizenhat éves lány, Lili, aki egy tragikus balesetben elveszítette a barátját, és e miatt magát hibáztatja. A történet arról szól, hogyan képes túllépni a veszteségén, méghozzá egy öregúr segítségével, aki minden vasárnap a temetőben tölt pár órát, egy padon ücsörögve, és a holtaknak mesél.

NOVÁK VICA: Ez a történet most nem egy romantikus sztori lesz, a középpontban a család áll, pontosabban a testvérek, és az eltávolodás. Szóval azoknak ajánlom, akik nem (csak) romantikus történetre vágynak a fa alatt, hanem szívesen olvasnának a testvéri szeretetről, és miután végeztek a novellával, megölelnék a tesójukat. Az ölelkezőkön kívül pedig a geekeknek. Ha csíped a csillagászatot és tudod, mi az a Tardis, ki ne hagyd!

FRÁTER ZSUZSANNA: A novellám a kitartásról, a szeretetről és egymás támogatásának fontosságáról szól. Hőse egy fiatal lány, aki egy lehetetlen útra vállalkozik azért, hogy hazaérjen karácsonyra az anyukájához. Luca történetét elsősorban azoknak ajánlom, akik voltak már kollégisták, vagy most is azok, és tudják azt, milyen nehéz a szeretteinktől távol lenni. Mellettük azonban mindenki másnak is ajánlom, aki szereti a küzdelmekről, kitartásról ás áldozatvállalásról szóló történeteket.

ZUGLIGETI ENNA: Ez az a novella, aminél azzal szórakoztam, hogy odaadtam ismerőseimnek, és megkérdeztem tőlük, miről szól? Öt ember hatfélét mondott, az önelfogadástól kezdve a testvérkapcsolaton át addig, hogy el kell tudni engednünk a rossz dolgokat ahhoz, hogy be tudjuk fogadni a jókat. Éppen ezért nem bátorkodnék azt mondani, a Miért gyűrődik a Duna? valamiről szól vagy valakiknek ajánlom. Ez egy ugyanolyan projektív felület, mint a felhők a víztükörben: mindenki azt lát bele, amit akar – és éppen ezért reményeim szerint mindenki találni is fog benne valamit önmagából.

BENINA: A túlélés szabályai c. sorozatom már megjelent első része, a Mindig és Soha szereplőinek néhány napját mutatom be. Faith Morgan és a testvére Josiah szemtanúi voltak egy gyilkosságnak, melynek következtében két hétig a maffia fogságában szenvedtek, ráadásul éppen az ünnepek tájékán. A novellámban egy évvel a szörnyű események után Faith, immár új életében, maffiamentesen az emlékektől terhesen tart a karácsonytól. Szintén a Mindig és Soha szereplője Zach Holmes, ez a nyolcéves kisfiú, aki szintén ódzkodik az ünneptől. Lényegében kettejüké ez a történet, ahogy ráébresztik egymást az alaptalan félelemre. Ajánlom azoknak, akik már olvasták a Mindig és Sohát, mert így találkozhatnak a már megismert karakterekkel; és azoknak, akik még nem olvasták, de szeretnének betekinteni a történet hangvételébe.

TISZLAVICZ MÁRIA: A novella szereplői gimnazisták, érettségi előtt állnak, egy fiú és egy lány, de nem az a tipikus egymásra találunk történet. A novellát fiataloknak és fiatal lelkűeknek ajánlom, akik még emlékeznek rá, milyen volt az élet végzős gimisként, amikor keresték az utat és a boldogságot, valamint azoknak, akik szeretnek elmerülni a forralt bor illatú adventi vásár hangulatában.

SZABÓ KRISZTINA: A csodák ideje című novellám egy végzős gimnazista lányról, Emíliáról szól, aki az utolsó évre új osztályba kerül, és egy iskolai projekt során beosztják az egyik új osztálytársa, Bence mellé. Emi eleinte nagyon ellenséges, semmi kedve az egészhez, ráadásul többek között az is árnyalja a képet, hogy régóta túlsúllyal küzd, és rettenetesen feszeng a kosarassztár Bence mellett. A nevek alapján már nyilván egyértelmű, hogy a történet itthon játszódik, persze a karácsonyi és az azt megelőző időszakban, és a szerelem mellett felmerülnek benne olyan témák, mint a család és önmagunk elfogadása. Elsősorban azoknak ajánlom, akik szívesen olvasnak romantikus történeteket.

CHIARA: A novella dióhéjban arról szól, hogy az álmainkat csak akkor érhetjük el, ha teszünk is értük, ezen túl pedig bátorságról, hóesésről, első csókról, szerelemről. Mindenkinek szívesen ajánlom, aki örömmel olvasna egy téli hangulatú, kedvesen romantikus történetet. Pici ismertető: Flóra egy különleges bakancslistát vezet, azonban egyetlen pontot sem húzott még át, mert bár álmodozni szeret, cselekedni nem mer. Egy téli éjszakán életében először mégis összeszedi minden bátorságát, és úgy dönt, kiszökik sétálni a hóesésbe, azonban arra nem számít, hogy kéretlen társasága akad a bátyja legjobb haverjának személyében. Hogy aztán mi történik velük és hova is vezet ez a véletlen éjszakai séta, a történetben kiderül – ahogy az is, hogy Flóra végül áthúzhat-e akár egy pontot is a bakancslistáján. :)

GREFF MAGDI: Szerintem egy alapvetően komoly témát érintő, de mégis jókedvű és kedves novella, szerelemről, barátságról, elfogadásról. Egy gimnazista osztálykarácsonyról szól, és egy szerelmes fiú szemszögéből mesél el egy történetet egészen a húzás izgalmától kezdve, a "mit adjak annak akit húztam" kérdésen át egészen az ajándékozás meghitt és örömteli pillanatáig. Bár kamaszok a főszereplők, de szívesen ajánlom bármely korosztálynak.

ŐSZI ALÍZ: A novella titkokról szól, és egy lányról meg egy fiúról, arról, hogy kettejüknek mennyiféle titka lehet. Néhány titkuk olyan, ami a bűntudat miatt titok, néhány éppen kegyes hazugság mögé rejtett titok, néhány olyasmi, amit félnek kimondani. Tilda és Ottó – ők a lány és a fiú, és nem mellesleg szomszédok – minden év június huszonegyedikén éjjel leülnek az udvaruk határán álló cseresznyefa alá, és elmondanak egymásnak egy-egy titkot, a kikötés azonban az, hogy a titokra a másik semmit se szólhat, meg se rezzenhet. Nyilván ezt a szabályt egyszer sem szegik meg… A történet tulajdonképpen ezeken a június huszonegyedikéken keresztül mutatja be az évek múlását és így a kapcsolatuk alakulását tizenegy és tizenkilenc éves koruk között. A novellát bárkinek ajánlom, aki szintén megkívánta a cseresznyét ebben a ködös, hideg időben, mint én, miközben írtam a fenti ismertetőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése