2018. július 23., hétfő

Fekete Judit - Az őrület határán

 Könyvmolyképző, Szeged, 2017
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571445
 

Fülszöveg:
 

Lili egy menő multinál dolgozik, és talpraesett marketingesként megszokta, hogy minden problémát gyorsan megold. Csakhogy egy nap behívják a tárgyalóba, és bizony, AZT a hírt közlik vele.
Munkanélküli lett.
Nincs mese, ideje új állás után nézni.
Fergeteges rodeó indul a magyar valóságban.
Elgondolkozik, legyen-e belőle aloe vera mlm ügynök, vagy elfuserált cukrász. Sofőr. Virágáruslány. Hallgasson-e a volt kollégára, aki felhívja a Nagy Ötlettel?
Várjon az igazira vagy vállaljon átmeneti munkát? Adja fel az álmait? És az elveit?
Miközben naplót ír, vagy épp lelkesen blogol, mellékesen várja a nagy Őt is, de főleg kicsiket talál.
Ám az Élet gyakran meglepőbb, mint gondolnánk…
A hol szomorkás, hol kacagtató történet üdítő színfoltja nemcsak a hazai könyvpiacnak, hanem lelket feltöltő olvasmány mindazoknak, akik épp hasonló cipőben járnak.

Szereplők:

Lili nekem nagyon szimpatikus volt már az első oldaltól kezdve. Volt az a bizonyos laza, de stresszes stílusa, amit sokszor a magaménak érzek én is. Leginkább akkor, amikor a megfelelési kényszerről és az önzőségről beszélt. És amúgy én is írok naplót xd
A legjobb barátnő egyedi hangja mindig megnevettetett, és első hallásra szimpatizáltam a temetkezési vállalkozós sráccal is. Először féltem egy kicsit, amikor a könyvbe belekezdtem, mert a B. Jones utaláskor egy csajosabb, tinglitanglibb sztorira számítottam, ahol a főhősnő végül egy izompacsirtába lesz szerelmes. Nos, elmondhatatlanul örülök, hogy nem így lett.

Történet:

Lili élete egyáltalán nem könnyű, hiszen elvesztette a munkáját, és gyakorlatilag a nulláról kell felállnia. Én ezzel annyira rokonszenvezek. A családomban is hasonló a helyzet, és az írónő rettentően pontosan írja le a munkanélküliséget. Azt hiszem, ez egy milliószor újraolvasós könyv. Tetszett, hogy nincs köntörfalazás, elhallgatás, hanem kimondja a lényeget, a zord, kegyetlen, de ugyanakkor vicces valóságot. Hihetetlen, mennyire hatásos és reményt sugárzó ez a könyv! Én ugyan még iskolába járok, de már most tudom, hogy ha munkanélküli leszek, nem a TLC-t fogom nézni, hanem ezt a könyvet olvasni!
Finom humor, érdekes történet. A blogolás és egyéb más "szárnypróbálgatások" rettentő színessé tették nekem ezt a könyvet, örültem, hogy nem csak a munkanélküliségbe enged az író belepillantani, hanem egyes munkákba is. Nem tudom, mennyire hagyatkozott személyes élményekre vagy tapasztalatokra, viszont elképesztően hiteles volt. A virágos főleg :D Írtam is Juditnak, hogy most anyukámmal közösen imádjuk ezt a könyvet, és megsúgom, ő virágkötő :D Szóval jókat nevetgéltünk azokon az Excel-táblákon :3

Megfogalmazás:

Egyáltalán nem volt tele nyakatekert, barokk körmondatokkal, de nem is kellett így lennie. Ez a könyv a maga nemében csodálatos, pörgős, izgalmas, letehetetlen. Könnyed, laza írásmód, a napló forma miatt pedig közvetlen és teremt egyfajta kapcsolatot az olvasóval.

Borító:

10/10. Azok a kávéfoltok nagyon bejönnek :D Könyvtárból hoztam ki a drágát, és anya nekem esett, hogy miért koszoltam össze a könyvet. Mondtam, ez műkosz, ne engem bántson xd

5*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése