2018. május 22., kedd

J. K. Rowling - Harry Potter sorozat

Kiadó: Animus
Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
Alapinfók: Harry Potter szülei meghaltak, és a közeli rokonai nevelik fel, a Dursley család. Mostohán bánnak vele egészen addig, amíg Harry 11 éves korában elmegy otthonról. Méghozzá egy varázslóképző szakiskolába, a Roxfortba. A 7 kötet (filmben 8 rész) a varázslófiú kalandjait meséli el.

A legtöbben bizonyára ismeritek ezt a fantasztikus könyvsorozatot. Nem mondok nagyot, ha kijelentem, hogy Harry az egész világon szeretett varázslótanonca, és sokan még mindig rajonganak érte (többek között én is). Elképesztő, milyen sikeres ez a könyvsorozat. És mennyire megérdemelte! Én kereken 6 évig voltam a függője, mára kicsit csendesedett, de még mindig ugyanannyira szeretem. Én tudtam írni, barátkozni, szélesíteni a látókörömet ezáltal. Szóval köszönjük, Rowling <3

Szereplők: A kedvencem egyértelműen Bellatrix, a gonosz boszorkány. Valahogy mindig jobban vonzott a sötét oldal, persze Harry-nek drukkoltam, de Voldemort és Piton is nagy kedvencem volt. Én kis naív 11 évesként még azt hittem, az lesz a sorozat vége, hogy mindenki jó útra tér. Ehhez képest XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Egy hétig bőgtem, miután kiolvastam a hetedik részt, és rájöttem, hogy nincs több. Minden szereplő él, van személyiségük, és annak ellenére, hogy sokan csak mellékszereplők, baromira életszerűek.
Tényleg, egy időben Luna volt a példaképem.
Én sokáig szurkoltam annak, hogy Bellatrix jöjjön össze Voldemorttal, aztán végül le kellett mondanom erről a shipről :(

Világépítés: Voltam a sulis kiránduláson a Roxfort egyik forgatási helyszínén, és az iskolát az osztálytársaimmal csak Azkabannak neveztük. Szerintem ez mindent elmond.
Szerintem ez az a könyvsorozat, amiről nem lehet rosszat mondani. Én legalábbis nem tudok és nem is akarok. Angolul is olvastam a sorozatot, de nekem a magyar fordítás jobb volt. Tóth Tamás Boldizsár rettentő jó munkát végzett. Vele is volt szerencsém élőben találkozni. Az egész varázsvilág szerintem sokban hasonlít a II. VH idejére.
Aranyvérűek = ária faj
Sárvérűek/muglik/félvérek/stb. = a nem áriák
Halálfalók = nácik
Csak szerintem nagy a hasonlóság? Én kitartok emellett, és hiszem, hogy volt valami összefüggés erről Rowling mama fejében is :D
Kedvenc házam: Mardekár és Hugrabug. Én mindig bírtam a badass karaktereket, mint Draco vagy Lucius (Lúsösz xd), de szerettem a kedves, segítőkész embereket is (Neville például nekem az egyik nagy szerelmem volt).
Kedvenc részem: Az 5. kötet gyakorolt rám a legnagyobb hatást. Akkor lépett személyesen a színre Bellatrix, és kész, onnantól én egyre kíváncsibb lettem a gonosz oldalra.
1. kötet: Ez azért tetszett, mert még fiatal voltam, és örültem, hogy van valami, ami megragad, és emlékszem, még apával együtt olvastuk.
2. kötet: Itt az egész titkok kamrája rejtély olyan sherlockos hangulatot kölcsönzött a műnek, én pedig imádom a rejtélyfejtést. A pókoktól mondjuk kirázott a hideg, de az részletkérdés. XD
3. kötet: Sirius <3 Igen, egy időben ő is szerelmem volt (ki nem? xd). Itt a családi kötelék tetszett leginkább.
4. kötet: Én nem vagyok a sport nagy rajongója. De itt megkedveltem. Követeltem apát, hogy menjünk ki a játszótérre kviddicsezni (12 évesen mondjuk lehettek volna már barátaim, de...).
5. kötet: BELLATRIX!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
6. kötet: Sokak szerint ez a leggyengébb, de én nem értek egyet. Nekem az inferusok okoztak pár álmatlan éjszakát, de rengeteg rejtélyre fény derült ebben a kötetben.
7. kötet: The grand finale. Sírtam, nevettem, örültem, szomorkodtam a kedvenceim miatt. Minden érzelem felvonult.

Valahogy ez a skála alakult ki:
Legjobbtól a kevésbé legjobbig -> 5-7-6-4-2-1-3

Véleményem a filmekről: Szerintem (és ne kövezzetek meg) néhol jobb lett, mint a könyv. Pl én szurkoltam Neville-nek és Lunának, valamint a 3. kötetben történteket is izgalmasabban vitték filmre, mint ahogy a könyvben leírták.
1. film: Szerettem a könyvhűségét, hogy szöveghű tudott maradni.
2. film: Még ez is viszonylag tartotta magát a könyvhöz, és a fiatal Tom Denem annyira dögös, hogy nekem még mindig crushom.
3. film: Jobb, mint a könyv. Az események miatt. Gary Oldman pedig szerintem tökéletes Sirius szerepére.
4. film: A könyv jobban tetszett. Ez a film (érthető módon) nagyon zanzás lett, és a könyvben kiteljesedett minden apró mozzanat.
5. film: Helena Bonham Carternél jobb Bellatrixet el sem tudnék képzelni. Umbridge pedig itt karakteresebb lett szerintem, mint a könyvben.
6. film: Nekem ez tetszett a legkevésbé. Az egész olyan vontatott lett, pedig a könyvben megfelelő volt az információ adagolása.
7. film: Örültem, hogy ketté szedték a könyveket, mert kellett ennyit tér, hogy mindent ki tudjanak dolgozni. Apa kedvenc jelenete az volt, amikor Harry és Hermione táncoltak, miután Ron elment, nekem pedig a Malfoy-kúriában történtek. Dobby-t nem nagyon sajnáltam, nekem nem állt közel a szívemhez, de anya megsíratta. Mi már csak ilyen HP család vagyunk :D
8. film: Moziban láttam, és nagyon aggódtam, hogy egy 12 karikás filmre beengednek-e egy 11 éves gyereket. Nos, beengedtek, és a végső csatánál nyíltan elkezdtem bőgni. Mondjuk sötét volt, és nem adtam ki nagy hangot, de akkor is XD
Összegzésül szerintem ez a könyvsorozat nekem lett írva, annyira a magaménak éreztem, és annyira azonosulni tudtam vele, hogy még fanfictiont is írtam ebben a témában (cirka 88 fejezet xd).
Végül pedig itt egy kép a Roxfortról, ahol jártam. 10 napig nem aludtam, de megérte. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése