2018. május 12., szombat

Interjú Rojkó Enikővel, a Zápor utca borítótervezőjével

Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést :) És direkt nem Rajkónak írtam a neved :"D

1. Mi ösztönzött arra, hogy elkészítsd ezt a borítót?

- A nyár. Zökkenőmentesen leérettségiztem, már biztos voltam abban, hogy felvettek egyetemre, úgyhogy az égvilágon semmi dolgom nem volt. Jött ez a szuper lehetőség, úgy voltam vele, hogy megpróbálom. Nyerni úgysem fogok, mert az matematikailag lehetetlen esemény, de legalább megtanulom használni a PhotoShopot. Így születtek szépen sorjában a tervek augusztus végén Csendes Nóra Zápor utca című regényéhez.

2. Hogy reagáltál, mikor megtudtad, hogy a tiéd lett a "kiválasztott"?

- Természetesen nem hittem el, és ez folytatódott egészen addig, míg a könyv meg nem jelent. Volt bennem valami olyasmi is, hogy basszus, elértem valamit, alkottam valami maradandót. Aztán persze megjelent a lelkiismeretem, és rám szólt, hogy nyugalom, semmi sem biztos addig, ameddig a kezedbe nem fogod a könyvet azzal a borítóval, amit leadtál.

3. A barátok/családod tudja, hogy borítótervezéssel foglalkozol? Mit szólnak hozzá?

- Tudják, nehéz volt eltitkolni, és nem is sikerült. Pedig, ha valaki, hát én nem szoktam nagydobra verni az ilyesmit. A barátaim már akkor tudták, amikor beküldtem a munkáimat, jöttek is lájkolni rendszeresen. A szüleim csak később tudták meg, de anya a mai napig reklámozza. Nem, nemcsak a könyvet. Leginkább a borítót. Meg engem.

4. Miért pont ilyen borítót készítettél?

- Nóra megosztotta a saját lámpaoszlopos tervét, nekem meg csak úgy záporozott az ihlet, és a fejemben összeállt a komplett kép, amit meg szerettem volna valósítani. Egyébként az utolsó pillanatban adtam le a tervet, a meghosszabbított határidő intervallumában.

5. Milyen programmal dolgozol? Beavatnál minket a munkafolyamatba?

Megpróbálhatom. Alapvetően PhotoShopot használok, néha rásegítek Gimppel, az egyszerűbb műveletekre viszont elég a PhotoScape. Először mindig az elképzelés születik meg, ami legtöbbször semmivé is lesz, ha nem találok hozzá megfelelő képet. Aztán vagy közben elindul a PhotoShop, kiválasztom az alapméretet és feldobom a hátteret. Jöhetnek a rétegek, majd mikor rámondom, hogy versenyképes, tűrhető, akkor következik a betűtípus kiválasztása, szerkesztése, amivel általában a legtöbbet szoktam kínlódni.

6. Ez a foglalkozásod, vagy csak hobbiból tervezel?

Utóbbi. Kis hal vagyok én a Nagy Könyves Piac tengerében.

7. A tervezés mellett milyen hobbijaid vannak?

Olvasok, könyves blogot vezetek, extra tartalmakat gyártok. Emellett imádok írni, mese, novella, vers, dráma (színpadra szánt mű), illetve tavaly óta próbálkozom regénnyel is. Ezek pedig pont olyanok, amilyeneknek megírtam őket, minden hibájuk ellenére én gyártottam. De nem hagyhatom ki a sorozatnézést, alvást, semmittevést, mert hát ugye egyetemre járok.

8. Mikor és hogyan kezdtél el tervezni? Csak borítókat szoktál vagy másokat is?

Azt hiszem On Sai pályázatára terveztem először (Apa, randizhatok egy lovaggal?), mert megtetszett a lehetőség, illetve a könyv fülszövege. Akkor nem nyertem, de hatalmas sikerként könyveltem el, hogy két kezem munkája a kiválasztottak halmazába került. A borítók mellett még projektképeket is szoktam néha, ha a társaim esetleg nem érnek rá. De jobb szeretem ezt olyanokra hagyni, akik értenek is hozzá.

9. Honnan szerzel inspirációt a tervezéshez?

Néha zenét hallgatok közben. De jó forrás lehet mások munkája, vagy már megjelent borítók is szolgálhatnak ihletként.

10. És végül mit tanácsolnál azoknak, akik szintén tervezésre akarják adni a fejüket?

Azt, hogy vágjanak bele, mert veszítenivalójuk nincs. Ha nekem sikerült…

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése