2018. május 12., szombat

Interjú a Blogturné Klub csapatával

Az olvasóknak, akik most hallanak először a Blogturné Klubról,  röviden bemutatnátok, mi a Klub lényege, céljai?

Az általunk szervezett blogturnék célja elsősorban a könyvek, az olvasás népszerűsítése és az, hogy az olvasók minél több információt kapjanak az újdonságokról, még megjelenésük előtt. Így szeretnénk segíteni a választásban, és kicsit fokozni a várakozás izgalmát. A posztokat pedig akár a könyv olvasása után is érdemes lehet újra átfutni, hiszen az általunk megosztott érdekességek még a könyvek olvasása után is nyújthatnak pluszt. A nyereményjátékokkal pedig igyekszünk mindenkinek megadni a lehetőséget, hogy hozzájusson a könyvhöz, ami érdekli, de esetleg épp nem tudja megvenni/kikölcsönözni. Illetve folyamatosan igyekszünk különleges nyereményekkel (dedikált példányokkal, könyves cumókkal) előrukkolni.

Mi alapján döntitek el, hogy mely könyvekről írtok beharangozót, értékelést?

 

Általában a kiadótól kapunk egy listát, amiből kiválasztjuk azokat a címeket, amikkel turnézni szeretnénk. Minden tag leteszi a voksát arra amiről azt gondolja, hogy tetszene neki. Volt már arra is példa, hogy mi magunk kerestük fel a kiadókat, amikor egy bizonyos könyv érdekelt bennünket, de arra is, hogy maga az író keresett meg minket ez ügyben.

 

Hogyan alakult meg a Blogturné Klub?

 

Az egészet Kelly (Kely&Lupi olvas) kezdte el, azzal, hogy összegyűjtötte azokat a bloggereket, akiket az alapító tagoknak szoktunk nevezni. Igazából külföldön ez már akkor régóta ment, és azok alapján jött az ötlet, hogy itthon is csinálhatnánk egy ilyet. Aztán, ahogy összejött a kis csapat, elkezdtük együtt kidolgozni a Klub rendszerét, működését, szabályait, majd pedig napokig gondolkodtunk, mire kitaláltuk ezt a roppant kreatív nevet magunknak.

 

Mit érdemes tudni a tagokról?

Mostanra kialakult nálunk egy szokás, amit minden nagy mérföldkőnél megtartunk: ez pedig az "ismerj meg minket" turné. Eddig két ilyen turnénk volt, ahol személyes és könyves szokásainkkal kapcsolatos kérdésekre is válaszolunk. Legjobban ezek alapján lehet minket megismerni, de amit feltétlenül tudni kell, hogy egy őrült, perverz, barátságos kis csoport vagyunk.

A kiadók hogyan viszonyultak a Blogturné Klubhoz, mikor először hallottak róla?

Szerencsére mind nagyon közvetlen és segítőkész volt, és jó ötletnek tartották a kezdeményezést. Legtöbbjükkel még ma is dolgozunk együtt.

 

Mik a fénypontjai annak, hogy valaki tagja a Blogturné Klubnak? Biztos sok kalandos könyvvel találkoztatok, és közös emlékeket is gyűjtöttetek együtt 😊

 

Rengeteg munka van egy turnéban, amit az olvasók nem látnak. Ez sok stresszel is jár, és bár néha egymásra zúdítjuk ezt, a végén mégis segítünk egymásnak, felvidítjuk egymást, együtt ötletelünk.Ez az összetartás, ami kialakult, kvázi idegenek közt, az egyik legnagyobb fényponja. Emellett bármiről el tudunk beszélgetni, legyen az fandom, vagy a személyes tapasztalaink, élményeink, problémáink. Egy másik fénypontja, hogy rengeteg közös programot szervezünk: könyves, mozi, egyéb összeröffenések.

 

Aztán ott vannak az olvasói üzenetek: e-mailek, Facebook üzenetek, hozzászólások, amik mindig felvidítanak, és igazolják, hogy van értelme annak, amit csinálunk. Azok visszajelzések, amikor egy vagy több tagunk értékelése felkelti az olvasó érdeklődését egy adot könyv iránt, és végül ő is megszereti. A nyertesek üzenetei, hogy mekkora örömet szereztünk nekik. Aztán persze a kiadókkal is jó kapcsolatot ápolunk, és tőlük is jó élrzés pozitív visszajelzéseket kapni.

Voltak olyan könyvek, melyeket legszívesebben félbehagytatok vagy bele sem kezdtetek volna? Ilyenkor más kapja azt a könyvet, vagy hogyan birkóztok meg ezzel a nehézséggel?

Szerintem mindenkivel előfordult már ilyen, aki régóta tag. Ilyenkor vagy kilép a turnéból, ha van még idő átszervezni, vagy csak extrázik. Minden esetben az őszinte véleményünket mondjuk el, de előfordul, hogy annyira nem tetszik egy könyv, hogy ezt turné után tesszük meg. Mindezt persze megbeszélve a kiadóval is.

Mit tudtok tanácsolni azoknak, akik szeretnének belépni a Blogturné Klub szerzői közé?

Elsősorban jelenleg olyan bloggereket veszünk be, akik olyan műfajokat kedvelnek, aminek képviseléőiből hiányunk van: történelmi romantikus, sci-fi, high fantasy, felnőtt urban fantasy/paranormális romantikus, gyerekkönyvek.

A második kritériumunk, hogy legyen némi tapasztalata (ne most kezdje a bloggerkedést).

Kizárólag 18 éven felülieket veszünk be, hiszen jogi kötelezettségeink is vannak.

Természetesen tudnia kell az illetőnek időre olvasni.

A Blogja rendezett legyen, ne két soros értékeléseket írjon, és természetesen egy alap minőségi lécet is üssön meg. A blog ne csak book tag-ekből és hasonló cikkekből álljon, hanem könyvértékelésekről is.

 

Talán ezek a legfontosabbak. Emellett előnyt jelent még, ha pl. olvasott már recenziót, tud angolul, használ képszerkesztő programokat.

Az olvasók hogyan viszonyultak hozzátok? Örültek, hogy a külföldi hagyományok itt is folytatódnak?

Mint minden kezdeményezésnél, nálunk is akadtak szurkolók és ellenszurkolók is. Eleinte kaptunk hideget-meleget, mostanra kicsit lecsillapodott, és már csak azoktól kapunk visszajelzést, akik követnek minket, és értékelik, amit csinálunk.

Mint könyvmolyok, mi a véleményetek a Moly.hu és a Goodreads oldalakról? Ott is elérhetnek titeket?

Legtöbbünk mindkét oldalt használja, néhányunk csak a moly.hu-t, és van, aki egyiket sem. Mindkét oldal nagyszerű ötlet, kezdeményezés, de mindkét oldalnak vannak hibái, a rendszerben, és az üzemeltetők/moderátorok terén is, csakúgy, mint bármelyik közösségi médiánál vagy fórumnál.. Azt viszont el kell ismerni, hogy ezek a legjobb gyűjtőhelyei a könyvek értékeléseinek, és sokat segítenek a megjelenések követésében, és a következő olvasás kiválasztásában. Üzleti, blogger és személyes szempontból is megvannak az előnyei, és nekünk is sokat segítenek.

És végül mit üzennétek azoknak, akik figyelemmel kísérik és szeretik a munkásságotokat?

Főleg azt, hogy Köszönjük Szépen! Ez bizony klisé, de nélkülük nem jutottunk volna el idáig. Idén is rengeteg jó könyvvel várunk mindenkit, és igyekszünk még több érdekességgel és különlegességgel szolgálni.

Senki ne fogja vissza magát, nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk.

Építő jellegű kritikát pedig mindig szívesen fogadunk!

Végül pedig kattintsatok a donate gombunkra. Nyáron jó lenne eljutni a Bahamákra! (vicc!)


Köszönjük!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése