2018. május 12., szombat

Hogyan kezdték a befutott írók? - Benina, Spirit Bliss, Szurovecz Kitti

A mai napon Beninát, Szurovecz Kittit és Spirit Blisst kérdeztem a könyvkiadás előtti "életükről". Talán ők is épp bloggerek voltak? Vagy a saját weboldalukon vezettek regényt? Most kiderül :)

Szurovecz Kitti:


 Hogy kerültél kapcsolatba a könyvkiadóval?

 
Felkerestem őket, bemutattam nekik az online regényemet a honlapomon és a hozzá kapcsolódó Facebook olvasói bázisomat. Megkérdeztem, látnak-e fantáziát egy esetleges print megjelenésben. Láttak. :)

 Volt olyan író vagy könyv, ami/aki inspirációt nyújtott?

 
Bloghoz kapcsolódóan nem volt. Abszolút nem volt tudatos részemről ez az építkezés, élvezetből írtam és örültem, hogy olvasókra találtam az online térben.

Mennyire más könyvet kiadni és "csak" blogolni?

 
A két dolognak egyáltalán semmi köze nincs egymáshoz. :)
 Szerinted jó módja a történetek közzétételének?

 
A blogolás jó lehetőség a kezdő szerzőknek arra, hogy olvasóbázist építsenek. Ez nagyon fontos, ha a printmegjelenés a cél, mert a kiadók könnyebben szóba állnak az elsőkönyves szerzővel, ha van mögötte érdeklődés, kevesebb a kockázat benne.
 Elmesélnéd a kiadás rögös útját? Mit éreztél, amikor megjelent az első könyved? Visszasírod a blogos életet, vagy örülsz, hogy azóta megváltozott az életed?

 
Amikor a Könyvkmolyképző Kiadó anno elfogadta a Gyémántfiút kiadásra, azzal a feltétellel tette, hogy gyűjtsek össze 1000 online, olvasói aláírást, azaz e-mail címet azoktól, akik várják a megjelenést. Ez sikerült, így kiadták a könyvemet. Az életem nem változott meg, de annak nagyon örülök, hogy ma már nem kérdés egy-egy könyvem megjelenése, hogy a kiadók számára is fontos szerző vagyok, nem kérdőjelezik meg a regényeim létjogosultságát a piacon. Vissza nem sírom a blogolást, de ki tudja, mit hoz még az élet, nyitottnak kell lenni mindenre.
Mit tanácsolnál azoknak, akik írók szeretnének lenni? Hogyan fogjanak hozzá? Mitől tudnak fejlődni?
 
Írjanak és olvassanak sokat. Építsenek online olvasói bázist, akiktől kaphatnak visszajelzéseket az írásaikra. Első körben szerintem ez a legfontosabb egy megjelenésre vágyó szerzőnek.

Spirit Bliss:

"Úgy volt, hogy egy Twilight ficet írtam a régi blogomra, azt nagyon sokan olvasták, és arra biztattak, hogy írjak egy saját történetet is. Így született meg az Árnyékvilág. De az sosem volt blogos történet. 🙂
Viszont a Démoni érintés 1. könyve valóban blogos történetként indult. Először azt nem kiadásra kezdtem el írni, hanem csak blogra, hogy az olvasóim ne unatkozzanak, míg meg nem jelenik az Árnyékvilág második könyve. Aztán a blogom olvasói elkezdtek kérlelni engem és a kiadót, hogy hadd jelenjen meg a Démoni érintés is könyvben, kivárják a végét, de könyv formában szeretnék látni a polcukon. Szóval a második trilógiám első könyve volt az, ami eredetileg blogos regénynek indult."

 

Benina:

"A történet a Twilight környékén kezdődött. Elolvastam a sorozatot, és sok gondolatom maradt még utána, amit blogban írtam meg. Később többen lettünk, és merészeltem saját történetekkel traktálni a hozzám látogatókat. A rendszeres olvasóim pedig a Könyvmolyképző Kiadót zaklatta, hogy adjanak már ki tőlem valami sajátot. Amikor megkerestem a Kiadót, Katona Ildi, a kiadóvezető mondta, hogy küldjek neki valamit. Így kezdődött a Bíborhajú sorozat története. És az olvasók adták az alapot, hogy belekezdjek. Ezt sosem felejtem el, és azóta is igyekszem megfelelni a kívánságaiknak. Most addig nem kezdek új sorozatba, míg az eddigieket le nem zárom."
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése