2018. május 12., szombat

Ashley Carrigan interjú!

 


1.      Mikor döntötted el, hogy író szeretnél lenni?

Mások ráhatására kezdtem el ezen gondolkozni, akik olvasták az írásaimat. Magamtól nem biztos, hogy eljutottam volna erre az elhatározásra. Nem szeretek szerepelni semmilyen módón.

Ez 2007-ben történt. Addigra volt hat készre írt regényem és elkezdtem a kiadókhoz küldözgetni a kéziratokat.

 

 

2.      Láttam, 15 könyved is megjelent már. Hogy tudsz időt szakítani az írásra a mindennapok mellett?

 

Esténként, éjjel, alvás helyett. Hétvégéken pirkadatig. Civil munka mellett nagyon kemény, elismerem, főleg ebben a tempóban és mennyiségben, ahogy én művelem ezt, de már olyan régóta csinálom, hogy hozzászoktam. Ha meg lehet azt szokni, hogy nem alszol. J

Szükségeltetik hozzá egy végtelenségig megértő és elfogadó család, vagy baráti kör.

 

 

3.      A korábbi könyveid a Publio Kiadónál jelentek meg. Miért döntöttél úgy, hogy jelentkezel az Aranymosásra?

 

 Időben ez fordított sorrendben történt. 2011-ben próbálkoztam az Aranymosáson. Nem jött be. Majd 2012-ben jelent meg az első könyvem a Publionál, Halál és Gloria címmel.
Aztán 2016 tavaszán a Könyvmolyképző megkeresett. Amikor huszonnégy órán belül két kiadótól kapsz ajánlatot, az valami fantasztikus érzés. Így jutottunk el az Árnyjátékos megjelenéséig.

 

 

4.      Olyan témában olvasol, amilyenben írsz is? Voltak már ihletadó könyvek a kezedben, vagy máshonnan merítettél inspirációt?

 

Igen, mostanában hasonló műfajú könyveket olvasok. Ifjabb éveimben nagyon sok sci-fit olvastam, imádtam és faltam a klasszikusokat is. Rengeteg ókorral és mitológiával kapcsolatos művet, de sorolhatnám még, mert színes a skála a ponyvától a paranormálisig. Az utóbbi időben sajnos kevés időm jut olvasásra az írás mellett.

Nem tudnék ihletadó könyvet említeni, mert saját kútfőből dolgozom. Inkább vizuális beállítottságú vagyok. Képek, esetleg zenék hozzák az ihletet.

Olyan már megesett többször, hogy egy elolvasott könyv után azt éreztem, én ezt nagyon máshogy írnám meg. Valójában azért kezdtem el írni a legelején, mert nem volt olyan témájú vagy hangulatú könyv a közelemben, amit olvastam volna, így én belefogtam a firkálásba.

A legelső ilyen kis irományom egy Star Wars fanfic volt 1982-ben. Az volt az első és utolsó alkalom, hogy fanfic.et írtam.

 

 

5.      Van a kiadott könyveid közül kedvenc köteted? Ha igen, melyik? Ha nem, miért nincs?

 

Melyik gyereked a kedvenced? Erre nincs jó válasz. Mindig az éppen aktuális készülő könyv a szívügyem. Jelenleg az Ikrek hava, amit most nyáron fejeztem be. Minden regényemet szeretem, hiszen én alkottam, én lélegeztem együtt a szereplőkkel, a sztorikkal. Az Igézőket emelném ki mégis, mert az valami nagyon új volt a szeretett vámpírsorozatom után és teljesen más világot nyitott meg előttem.

Az összes paranormális könyvembe belecsempészek egy találkozási pontot, ahol a többi regényből ismert szereplők útjai egy villanásra összefutnak. Így bizonyos értelemben összekapcsolom a történeteket, ha csak egy momentumra is.

 

 

 

6.      Van valami különleges írói rutinod? Hogyan születnek a regényeid?

 

Először van, hogy csak egyetlen jelenet, vagy párbeszéd villan be, egy szituáció. Utána nagyon gyorsan kattognak a helyükre a részletek a fejemben. A karakterek állnak fel előttem talán legkorábban. Némelyek nagyon is erőteljesen. Amikor már tudom, kikkel fogok együtt mesélni, kiknek a bőrébe bújok, onnan felgyorsul a folyamat. Aztán, ha készen van a történet gerince, jön a jegyzetelési időszak, ha szükséges, akkor kutatómunka. Amikor már tudom a fő irányvonalat, csak a nyitójelenetet kell kitalálnom. Sosem úgy kezdek neki, hogy lépésről-lépésre tudnám, mi fog történni. Meghagyom magamnak azt a lehetőséget és szabadságot, hogy menet közben alakuljanak a dolgok, akár a szereplők hangsúlyossága is. Ennyi játék kell bele. Ettől izgalmasabb az egész folyamat és arra sarkall, hogy kreatív legyek. Azt szokták mondani az olvasóim, hogy kiszámíthatatlan fordulatokat használok, ez pont ezért történhet így.

 

 

7.      Mivel elég tapasztalt vagy a kiadás terén, ezért megkérdezem: szerzői kiadás vagy hagyományos kiadók? Melyik áll közelebb hozzád és miért? Milyen előnyeik vannak és melyek a hátrányaik?

 

 

A hagyományos kiadói változatot még csak most kezdtem a KMK-val. Egyelőre kevés az összehasonlítási alapom. Egy év múlva tudnék értékelhető eredményt mondani. Mindenképpen meg akartam próbálni ezt az oldalt is. Más. Eddig tetszik.

A szerzői kiadás nagy szabadságot ad, míg a hagyományos kiadásnál levesznek sok terhet a válladról. Ki-ki maga kell, hogy megtalálja, ami neki fontosabb vagy megfelelőbb. Illetve, mire van anyagi lehetősége. Bővebben az utolsó válaszban.

 

 

8.      Milyen regényeket tervezel a jövőben megjelentetni/megírni?

 

Nagyon bízom benne, hogy a kiadó elfogadja az Ikrek hava című regényemet és ez lehet a következő. Szép felnőtt szerelmi történet.

Most kezdem el a legújabb munkámat. Kicsit szakítok a romantikával és paranormális regénybe kezdek bele, ami az én régi kedvenc terepem. Már most érzem, hogy nagyon be fog szippantani. Ezzel jó néhány hónapra lekötöm magam.

 

 

9.      Regényeken kívül írsz mást is? Verseket? Novellákat?

 

Nem. A verselés sosem ment nekem. Sosem tudtam keveset írni, így a novella sem jött szóba. Én csak teljes regényekben működöm.

 

 

10.  És végül: Mit tanácsolnál azoknak, akik szintén írók akarnak lenni, és szeretnék ők is kiadatni a regényüket, valamint fejlődni az írás területén?

 

Ezek csak az én javaslataim, de a tapasztalataim alapján a következőket tudom mondani:

Örök alapszabály: rengeteget olvasni. Nem csak mai felkapott könyveket, hanem klasszikusokat. Nehezeket is! Amiknek a nyelvezete ma már idegenül és cizelláltan hangozhat. Gyönyörűen csiszolhatja a szókincset és a kifejezésmódot.

 

Másik alapszabály: sokat írni. Bátran, érzelemmel!

Lehet tanulni az írást. Vannak ma már szuper íróműhelyek, képzések. Azonban az ihletet, a fantáziát és a tehetséget nem lehet tanulni.

 

Nagyon fontos a kitartás. Kevés önjelölt írónak adatik meg az azonnali diadalmenet. Ha elég elszánt vagy és tényleg komolyan gondolod, légy türelmes! Szükséged lesz rá.

 

Legyen önkritikád!

 

A kiadással kapcsolatosan azt mondanám, ha az átütő tehetségedre felfigyel egy hagyományos kiadó, mákod van. Akkor is alaposan készülj fel és ismerd meg jól a feltételeket!

Mielőtt döntést hozol, hogy saját kezedbe veszed a műved sorsát és szerzői kiadásra adod a fejed, vagy akármilyen szerződést aláírsz, nagyon járj utána mindennek! Ne csak a kiválasztott kiadó ajánlatát olvasd el! Keress meg olyan írókat, akik már ott publikáltak és kérdezd őket a tapasztalataikról, kérj tőlük bátran gyakorlati tanácsokat!

 

Tarts össze a többi veled kortárs írókkal! Ne a riválisodnak tekintsd őket, mert remek barátságok alakulhatnak ki és sokat segíthettek egymásnak. Arról nem is beszélve, hogy ők megértenek téged, hiszen ugyanaz a belső tűz hajtja őket is, mint téged. Az írás szenvedélye.

 

 

Végül: Légy kedves! J Az nem árthat.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése