2018. szeptember 6., csütörtök

Olvasási rutinom + Reading life hacks

Sziasztok! Ezt a bejegyzést a kedvenc Youtubereim ihlették, akik mindenféle rutinos videókat tettek fel a mindennapjaikról. Nekem persze nincs kamerám, nem mutatok jól felvételeken és nincs 10 millió feliratkozóm se, de gondoltam, egy szolid kis blogos bejegyzésben azért mégis bemutatnám, hogyan szoktam olvasni nap mint nap.
Kezdjük is! :D
 
És természetesen várom a ti olvasási rutinotokat is kommentben ;)
 
 
 
1. Érjek már haza
Szóval régen (vagyis a gimiben) úgy csináltam, amikor sok lyukasom volt (vagy csak olyan tantárgyakon ültem, amelyek nem érdekeltek xd), hogy a pad alatt szépen elolvasgattam. Egy könyvvel több vagy kevesebb a 13 kilós táskámban már légypiszok.
De most egyetemista lettem, és kialakítottam magamnak egy új rutint. Most is vannak lyukasaim (több órán át...), de olyan tárgyam nincs, ami ne érdekelne (mert hát a kollokvium és a zh-k mindenkit érdekelnek xd). Arra jutottam, hogy estére mosott szar leszek, ezért akkor már gondolkodni meg sem próbálok. Így hát nap közben írni fogok. Napi egy-két oldal lesz a kötelező, mert a regény nem írja meg önmagát xd És amikor hazajövök, elolvasok 50 oldalt. Több úgyse fog menni, mert már este lesz, mire én a busszal hazazötyögök. És úgyis bealszok egy idő után...
 
2. Get comfy
Miután hazaérek, először mindig eszek xd
Nem vicc, ha az ember egyetemista, akkor két dolgot néz: olcsó legyen és tartson ki egész napra. A többi mellékes :D
Na, ha befaltam a nap első és egyetlen viszonylag értékelhető étkezését, veszek egy forró fürdőt (rozmaringos fürdősó és levendulás tusfürdő 4ever), és felveszem a pizsit. Bemegyek a szobámba, ami az olvasási törzshelyem egyébként, máshol nem is annyira szeretek, mert idegennek érzem, felkapcsolom az olvasólámpát, a könyvespolcomon végigfuttatott égősort, hogy hangulatosabb legyen, és rákészülök az estére. Rólam tudni kell, hogy iszonyúan nehezen alszok el, ezért igyekszek mindent megtenni annak érdekében, hogy megkönnyítsem az elalvást, mert hát... másnap ugyanúgy suli van. Ezért levendulás párologtatót teszek fel (ehhez kell egy teamécses, levendulás illóolaj és egy párologtató). Ilyen illóóolajokat egyébként lehet kapni a Cserépvárosban, de a százasban sokkal olcsóbb és az illat ugyanaz :D Aztán ha már gyújtogatok, egy illatgyertyát is meggyújtok (mert miért ne xd), főzök magamnak egy "esti teát" (most rumos szőlőset vettem, de azelőtt almás fahéjasat és levendulásat ittam), és befekszem a könyvvel az ágyba.
 
 
3. Elhelyezkedem
Elalvás előtt a képen látható pozíciók közül leginkább az elsőt szoktam olvasáskor használni, mert kényelmes, és elvileg segít elaludni. A telefonom zenelejátszójával rásegítek a hangulatra egy kicsit, és benyomok egy indie mixet. Ebben a zenében az a jó, hogy a könyv hangulatától függetlenül mindenhez illik, és segít elkényelmesedni. Aztán már csak olvasok.
 
Szóval ja, ennyi lenne az olvasási rutinom :D

Nézzük a life hackeket:
 
+1: Gimi
Gimiben ugye nagyrészt a suliban olvastam. Ha lyukasom volt, vagy kiültem az udvaron egy padra, ha jó idő volt, vagy kerestem egy üres termet, ahol kényelmesen elnyúlhatok. Akkoriban rá voltam kattanva az ilyen Oat bar szeletekre, szóval olvasás közben mindig azt nasiztam, és otthon lefőzött teát ittam hozzá. A füles KÖTELEZŐ volt, hiszen a suliban nagy a duruzsolás, mindenki ezerfelé beszél (néha hozzám is, de azt nem hallom meg xd), és kell az elszigetelődés. A legtöbbször a történethez illő zenét hallgattam, vagy a kedvenc slágereimet, netán bekapcsoltam az All in party rádiót. Hogy lehet kényelmesen elhelyezkedni a sulis székeken? Könnyen!
  • Bevittem egy párnát a suliba, és elrejtettem a tornazsákomban (úgyse jártam tesire xd). A falhoz vittem vagy három széket, és egymás mellé szorosan beállítottam őket. Így hátra dőlhettem, mert a párna miatt puha és meleg volt a hátamnak a fal. A lábamat is kinyújthattam, mert az első széken ültem, a többire meg ráraktam a lábam. Ennyi :D
Ha órám volt éppen, de hidegen hagyott a biológia vagy a fizika (ha a tanáraim olvassák, bocsánatot kérek xd), direkt olyan helyre ültem, ahol nem lehettem szem előtt: vagyis hátra és szélre. Nálunk négyen ültek egy padban és középen volt a sétálóhely, ezért ha legszélre ültem, előttem és mellettem is takarva voltam. Mögém meg nem kerülhetett a tanár, mert a hátsó sort választottam. A könyvet szigorúan a pad alatt tartottam, és a padon végig ott hevert egy kinyitott tankönyv/füzet, hogy ha a tanár rám néz, azt lássa, hogy elmélyülten nézek le a füzetemre és olvasok belőle valamit. (Egyszer se buktam le!)
A füles persze most is alap, hiszen nehéz odafigyelni egy jó könyvre, ha a tanár közben magyaráz. Ha hosszú hajad van, rejtsd el vele a zsinórt! (Lehetőleg ne valamilyen neon vagy fehér fülest vegyél!)
Osztálytársam viszont mutatott egy tök király módszert: vezeték nélküli füles. Wifin vagy nem is tudom, hogy működik (varázslat xd), de a lényeg, hogy tuti nem veszik észre, hacsak nem csápolsz hangosan a zenére. Lapozással pedig csak óvatosan! Kezek szigorúan a pad alatt, leginkább csak az ujjaid mozogjanak, mintha selyemhez érnél, ami olyan drága, hogy nem szakadhat el, mert anyud kinyír, és nem rángathatod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése