2018. július 13., péntek

Martin Kay interjú | [bekezdés]-nyertes író


Kedves Eliza! Köszönöm a lehetőséget!
Én köszönöm az interjút, Martin :)
Martin nyilatkozta:
Talán az olvasók közül néhányan már ismernek engem. Egy facebookos közösséget vezetek, amely az Írástechnikai Fórum névre hallgat. Itt minden vállalkozókedvű alkotó tabuk nélkül kérdezhet az írástechnika műhelytitkairól. LINK

A könyvem, és személyes írói profilom itt található a Martin Kay írói név alatt: https://www.facebook.com/martinkaywrites/

Lássuk a kérdéseket:

1. Mit éreztél, amikor megtudtad, hogy a nyertesek közé kerültél a Bekezdés pályázaton?

Mindvégig úgy álltam hozzá, hogy nekem nem lehet ilyen szerencsém, úgyhogy amíg tartott a pályázat, nem izgultam túl a dolgot. Ezzel összhangban nem is igazán készültem rá, hogy miként ünnepeljem meg az esetleges sikeremet. Szerencsére volt néhány sör a hűtőben.

2. Mit szeretsz a regényedben, és mi az, amin a javítások során változtatnod kellett (ha volt olyan)?

Nos, hiába papolok arról, hogy érdemes a profik szavára hallgatni, ha én magam szeretek lyukat beszélni a szerkesztőm hasába. Gaborják Ádám, a szerkesztőm leginkább a romantikus túlkapásaimmal nincs kibékülve, így ritkán fogtok tőlem olyasmit olvasni, hogy „A lány szíve hevesen kalapált. Ahogy megérezte a bőrén társa lélegzetét, apró piheszőrei borzongva felágaskodtak”.

Mit szeretek a regényemben leginkább? Természetesen a szereplőimet! Mindazt, ahogy éreznek, sírnak, örülnek és véreznek. Meglehet, Yuko, a női főhősöm sokak empátiaérzékét próbára fogja tenni. Érdemes jó mélyen a karakterek mögé nézni, hogy valóban megérthessük őket…

3. Honnan jött a regény ötlete, és meddig tartott kivitelezni, hogy a jelenlegi formáját öltse?

Szégyenletesen sokáig pepecseltem vele. Konkrét évszámot inkább nem is említenék, de maradjunk annyiban, hogy az Easternt hasonlóan sokáig görgettem magam előtt, mint anno Stephen King a Setét Torony első kötetét. Megjegyzem, a két történet egész sok spontán rokonságot mutat. Erre akkor döbbentem rá, amikor kevéssel a regényem megírása után elolvastam az említett művet. Nekem is volt egy feketébe öltözött emberem, akit a túlzott hasonlóság elkerülése okán utóbb kiírtam.

A regényemnek nem volt tipikus alapötlete. Szerettem volna írni egy bosszútörténetet, aztán, ahogy egyre csak ötleteltem, kicsírázott a story. A céljaimnak a western zsánere felelt meg leginkább. Persze nem is én lennék, ha kibírtam volna poszt-apokaliptikus háttér, vagy szamuráj romantika nélkül.

4. Ki a kedvenc szereplőd a regényedből és miért?
Úgy látszik, ismét visszakanyarodunk Yukóhoz. Lány létére igen faragatlan teremtésnek tűnik, nem csak első, hanem második pillantásra is. Idővel részletről-részletre megismerjük a múltját, és kiderül, miért akar mindenkit elmarni maga mellől. Később ez a hozzáállása változni kezd, azonban a lelkét ért sebek és önmarcangolással töltött évek után nehezére esik önzetlen érzelmeket táplálnia a társául szegődő férfi iránt. A történetem egyik fő kérdése, hogy a hőseimnek sikerül-e felülkerekedniük az önös érdekeiken egymás javára. Ennek a megoldása korántsem lesz egyértelmű.

 Az ötödik kérdés spoiler-veszély miatt törölve lett.

6. Mikor kezdtél írni és milyen fejlődési útvonalat jártál be? Kik voltak rád nagy hatással és mivel tanultál a legtöbbet az írásról?

Az írás már csak olyan dolog, hogy többnyire már egyremekként elkötelezzük magunkat mellette. Az első írásom talán pár füzetoldalnyi lehetett, Gyilkos Kamion címmel. Úgy gondoltam, hogy a Terminátor filmek nagyon jól működnének jövőből érkezett robot helyett, jövőbéli nyergesvontatóval is.

Írástechnikai szempontból ugrásszerű fejlődésen akkor mentem át, amikor elkezdtem hivatásos szerkesztővel dolgozni.

 7. Vannak írói példaképeid vagy olyanok, akiknek a véleményére nagyon kíváncsi lennél a műved kapcsán?

Mindenkinek kíváncsi vagyok a véleményére. Remélem, sok jó kritikát kapok. A magyar könyvszakmában nagyon sok hozzáértő ember dolgozik, ők mind a példaképeim.
 8. Szerinted mitől lesz valaki jó író?

A siker a megfelelő intelligencia és szorgalom szorzata. Hallgatni kell az objektív kritikusokra.

 9. Mennyire volt nehéz megírnod a regényt? Volt olyan, hogy elakadtál vagy ihlethiányban szenvedtél? Ha igen, mit csináltál ilyenkor?

Ha ihlethiányom lenne, egyáltalán miért írnék? Mással is elfoglalhatom magam, de az ötleteim végül nem hagynak nyugodni. A regényt megalkotni azért volt kihívásokkal teli, mert ezen tanultam meg írni. Senkinek sem javaslom, hogy így tegyen. Rövid történeteket sokkal könnyebb javítgatni, vagy elengedni.

 10. És végül mit tanácsolnál azoknak, akik hozzád hasonlóan írók szeretnének lenni?

Ne csak a vágyat táplálják magukban, hanem cselekedjenek abban a biztos tudatban, hogy a vágyott siker talán évtizednyi távolból integet!

Ne feledjétek meglátogatni az alkotói oldalamat, és kövessetek, ha tetszik! LINK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése