2018. június 3., vasárnap

Katja Millay - Nyugalom tengere

Könyvmolyképző, Szeged, 2015
494 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633737781 · Fordította: Komáromy Zsófia

Fülszöveg:

A ​két és fél évvel ezelőtti, kimondhatatlan tragédia óta Nastya Kashnikov csupán az árnyéka régi önmagának. Másik városba költözik, elhatározva, hogy titokban tartja sötét múltját, és senkit sem enged közel magához. Terve azonban kudarcot vall, amikor azon kapja magát, hogy megmagyarázhatatlanul vonzza az egyetlen személy, aki ugyanolyan elszigetelt, mint ő maga: Josh Bennett.
Josh története nem titok. Minden szerettét elveszítette, így tizenhét éves korára senkije sem maradt. Akinek a neve egyet jelent a halállal, azt mindenki igyekszik elkerülni. Nastya kivételével, akit nem riaszt el a fiú, sőt, előbb-utóbb élete minden területére bebocsátást nyer. Ám miközben a kettőjük közti tagadhatatlan vonzalom egyre erősödik, Joshban felmerül a kérdés, vajon megtudja-e valaha is Nastya titkát – és hogy egyáltalán meg akarja-e tudni.
A Nyugalom tengere gazdag, erőteljes és zseniálisan kidolgozott történet egy magányos fiúról, egy érzelmileg sérülékeny lányról és arról a csodáról, ha kapunk még egy esélyt.

Véleményem:

Ez volt annak idején az első RP könyvem, és nagyon örülök, hogy ezt választottam, mert meghozta a kedvem a többi elolvasásához is. A fagyi ebben a történetben új értelmet nyert, ahogyan a barkácsolás is. Josh az egyik legkedvesebb, legtörődőbb srác, akivel valaha könyvben találkoztam. Hihetetlen volt a csavar a könyv végén, lehidaltam, amikor megtudtam, hogy Nastya mégsem az, akinek mondja magát.
Hozzám is közel áll a zene, ezért örültem, hogy bele lett csempészve ebbe a történetbe még akkor is, ha ilyen tragikusan. A Napsugár név szerintem annyira gyönyörű, sok mindent megadnék érte, ha egy srácnak én is ilyen fontos lehetnék. A szerelmi szál nagyon finoman kidolgozott, aprólékos odafigyeléssel elhintett része a könyvnek, egy kicsit sem éreztem, hogy túl sok lett volna. Egyik szereplőnek sem volt könnyű élete, ezért természetesnek tűnt a tartózkodásuk. Hihetetlen, mennyire mások az emberek, ha eltűnik a felszín alatti vakolat, és előkerül az igazi lényük. Ez a könyv szerintem nagyon reális volt abból a szempontból, ahogyan a tragédiákat ecsetelte, és azt kívántam, bár tovább olvashatnám, mert az író stílusa is magával ragadott. Nagyon sajnálom, ami Nastyával történt, sajnos elég sokan kerülnek hasonlóan erőszakos helyzetbe ártatlanul, és utána azzal kell szembesülniük, hogy az életük nem mehet tovább a megszokott módon, mert a kellemetlen emlék örökké kísérteni fogja őket.
 
 
 A futás-dolog szerintem amolyan pótcselekvés volt a lány részéről, hogy úgy érezze, tud menekülni, holott a baj már megtörtént. Tényleg, egyszerűen iszonyú és kilátástalannak tűnő helyzet... én nem is tudom, mit tennék, ha velem műveltek volna hasonlókat. Lehet, hogy én is megtagadnám az addigi személyiségemet, vagy próbálnám eltussolni saját magam elől is, de egyszerűen lehetetlen.
Ezért is olyan nagyszerű ez a könyv: egy lelki segélycsomag. Nagyon mély gondolatok vannak benne, és engem komolyan megdöbbentett, mennyire hatással tud lenni egy könyv az ember gondolkodásmódjára. Ez egy ilyen történet: megrázó, megdöbbentő, elgondolkodható és megfékezhetetlen.
 

5*

 

Kedvenc idézetek:

 
 
– Értem, hisz nyilván terhes vagyok, ha fagylaltra vágyom. Mindjárt azzal jössz, hogy biztos menstruálok, hiszen egy lány csakis amiatt lehet zaklatott. De persze mivel pasi vagy, nem fogod használni a menstruál szót, hanem valami balfaszságot mondasz helyette, mint például megjött a Mikulás.
(…)
– Szeretem a fagylaltot. Te viszont sose tartasz itthon. Rossz dolgok történnek, ha túl sokáig fagyi nélkül maradok – mondja, immáron kissé higgadtabban.
– És biztos, hogy ez elég lesz?
– Kapd be!
– Talán máris fel kéne bontanod egy dobozzal – javaslom.
 
 
 – Jó reggelt, Napsugár!
 
 
Talán erre van szükségem. Hogy valaki elmagyarázzon engem saját magamnak.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése