2018. június 22., péntek

Kass Morgan - Kiválasztottak

Maxim, Szeged, 2015
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632617060 · Fordította: Őri Péter

Fülszöveg:

Évszázadok ​óta senki sem lépett a Földre, egészen mostanáig.
Pár száz éve egy háború lakhatatlanná tette a bolygót. Azok, akik túlélték a pusztítást, az űrbe menekültek, és egy hatalmas űrhajón kezdtek új életet. Az eltűnt civilizáció emlékei lassan a feledés homályába merülnek, de az emberek nem mondtak le a Földről. A hazatérést tervezgetik, bár nem tudják, mi vár rájuk odalenn.
A kockázat óriási. Ezért 100 fiatalt – akiket a társadalom feláldozhatónak vél – indítanak el egy veszélyes küldetésre: újra kell gyarmatosítaniuk a bolygót.
Clarke-ot árulás miatt ítélték el, Wells a szerelméért sodorta magát bajba. A vakmerő Bellamy önként tartott a kiválasztottakkal, Glass pedig egy merész akciót tervezve lép a Földre tartó űrkompra. Különböző sorsok, egy közös cél. Egy út, amely mindenki életét meg fogja változtatni. Földet éréskor egy hihetetlen világ tárul eléjük, melynek szépsége elragadó, ugyanakkor baljós is. A fiatalok még cipelik a múlt terhét, és félelem tépázza a szívüket, de harcolniuk kell a túlélésért. Ebben a kiélezett helyzetben az érzelmek is felfokozódnak: barátságok alakulnak, szerelmek szövődnek, és riválisok kerülnek szembe, miközben lassan kezdik kialakítani saját szabályaikat. Sosem akartak hősök lenni, mégis valószínűleg ők az emberiség utolsó reményei.
„Sötét és magával ragadó. Lebilincselő
elegye egy disztópikus világnak, egy
izgalmas cselekménynek és rejtélyes
karaktereknek.”
Booklist
„Ritkán érzem azt, hogy a tévében látott
történetet felülmúlja a könyvváltozata.
Először alig akartam belekezdeni az
olvasásba, most pedig jobban várom
a következő kötetet, mint a következő
epizódot!”
Goodreads
„Minden lapon újabb és újabb rejtélyekbe
botlik az olvasó, melyek nem hagyják
nyugodni, amíg az utolsó lapig nem jut.
Beleszerettem a szereplőkbe, és addig
nem tudtam letenni a könyvet, amíg ki
nem derült, mi történik velük.”
Amazon
„Gyorsan beszippant ez a világ: a romos
Földön küzdő tinédzserekről, akik egy
új társadalmat építenek fel, miközben
szembenéznek vágyaikkal és egymás
iránti érzelmeikkel.”
Publishers Weekly
„Hol az egyik, hol a másik szereplőben
ismertem magamra: minden küzdelmük,
a vágyaik és a problémáik közel álltak
hozzám. Hétköznapi fiatalok egy nem
hétköznapi szituációban.”
The Bulletin

Véleményem:

A Visszatérők sorozat az egyik kedvencem mind közül, és kíváncsi voltam, mennyi pluszt adhat a könyv. Nos, számomra Bellamy és Octavia kapcsolata itt sokkal érzékletesebb volt, és a könyvben összejött a Bellark, amire sokan vágytak a sorozatot illetően. Glass szemszöge is érdekes volt, ugyan őt nem tudtam elhelyezni a sorozatban, és először azt hittem, hogy Ravent nevezték át.
Ami szintén meglepett, hogy mennyien nem kedvelik ezt a könyvet, pedig szerintem zseniális. Ebben közrejátszik persze a személyes ízlésem is, valamint a Bellamy iránti elvakult szerelmem, de ha megvizsgáljuk egy kicsit alaposabban a könyvet, baromi nagy felfedezések derülnek ki.
Például: Retrospektív szerkezet! A visszatekintések sok könyvben rosszul sülnek el, itt viszont volt konkrét funkciójuk. Megismertük a nézőpontkaraktereket, valamint a társadalmi helyzetet és a berendezkedést az űrben. Szóval a múlt színei leginkább a 100-ak által elhagyott világról szólt, míg a jelen a földi életet mutatta be. A végén pedig összeállt az egész, és egy nagyon részletes, alaposan kidolgozott regényt kaptam. Nekem ez zseniális volt, nem tudom, ki hogy van vele.
A megfogalmazást is egyedinek találtam. Szeretnék én ilyen jól írni, ahogy az író :D Szóval nekem semmi bajom nem volt vele. A nyelvi korrektor még egyszer átfuthatta volna ugyan a magyar szöveget, de emberek vagyunk, tévedünk.
Sokan óvakodnak egyszerre kettőnél több nézőponttal dolgozni, mert könnyen érthetetlen maszlag lehet a szövegből, én mégis úgy gondolom, Kass zseniálisan megoldotta ezt az akadályt is. Az információadagolásnál látszott, mennyire felkészült az író, én nagyon odafigyelt arra, hogy minőségi munkát adjon ki a keze közül.
Talán sokaknak nem jött be, mert kicsit másról szólt, mint a sorozat, de nekem pont ez a másság kellett ahhoz, hogy el tudjam különíteni a kettőt. Öt csillagnál kevesebbet nem is adhatnék erre a könyvre!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése