2018. május 23., szerda

V. C. Andrews - Virágok a padláson sorozat

 
A könyvsorozat akkor jelent meg magyar fordításban, amikor én még nem is éltem. Érdekes tekintve, hogy mégis úgy érzem, ez nekem íródott.
Amit tudni kell, hogy 5 része van a sorozatnak, az Árnyak kertje egy előzménykötet, a többi folytatólagosan olvasható. Elég ritkán lehet kapni, én is antikváriumból szereztem be a sorozatot.
Alapinformációk: Christopher és Cathy apja meghalt egy balesetben, és az anyjuk a nagyszülőkhöz költözteti a családot, mert hitelből vették a házukat és mindent benne, a dolgozó személy pedig már nem tudja pénzzel támogatni a családot (akkoriban nem volt hétköznapi a nők munkába állása). A nagyszülők közül egyedül a nagymamát sikerül jobban megismernünk, ő ugyanis "kegyes", hogy befogadta a kitagadott lánya családját. Mellesleg Cathy-nek van két kisebb testvére is, az ikrek. A nagypapa csak azzal a feltétellel engedi vissza a lányát (a nagyszülők mellesleg gazdagok), hogy nincs gyereke. A nagypapa valószínűleg kidobná őket, ha meglátná a gyerekeket, így nekik a padláson kell bezárva, rejtőzködve élniük, amíg meg nem hal a beteg nagypapa. A történet a gyerekek mellőzöttségéről, a fiatalok reménytelen összekapaszkodásáról szól ebben a szívszorító helyzetben.
Forráskép megtekintése
Nekem az első könyv a kedvencem. A sorozatból mellesleg film is készült (4 részes), érdemes megnézni, szerintem nagyon jó lett.
1. könyv: Christopher a legidősebb, őt követi Cathy, aki a nézőpontkarakter, majd a fiatalabb testvéreik, az ikrek. Cathy arról álmodozott, hogy balettet fog táncolni, de álmai megsemmisülnek, amikor éveken át kell napfény és normális emberi közeg nélkül élnie. Az anyjuk egyre inkább magukra hagyja őket, a nagymama pedig egyenesen gyűlöli az unokáit. Cathy és Chris próbálják egyben tartani a családot, és ők kényszerülnek rá, hogy felneveljék kisebb testvéreiket egy sötét, poros padláson. Akkoriban még nem létezett mobil, sem internet, így meg voltak lőve, mondhatjuk így.
2. könyv: Ez a rész arról szól, hogyan próbálnak visszailleszkedni a társadalomba. Ki akarnak alakítani rendes kapcsolatokat, keresik a felnőtt figurákat az életükben, harcolnak az álmaikért, és megpróbálják megtalálni a szerelmet. A társadalom sajnos nem fogadja őket tárt karral...
3. könyv: Cathy és Chris már felnőttek, Cathy balettet tanít, Chris pedig orvos. A családjuk múltja azonban megátkozza a következő Dollenganger generációt is.
4. könyv: Cathy gyerekei felnőttek, ennek ellenére mégsem tudnak mit kezdeni a sötét múlttal.
5. könyv: Előzménykötet a nagymama szemszögéből, aki terrorizálta az unokáit. Érdekes volt számomra olvasni, egészen megkedveltem, és másokban kezdtem keresni a bűnbakot.
Szerintem az első kötet volt a legjobb, a második a mélyrepülés lett, mert Cathy elég... hááát... kurvásan viselkedett. A harmadik és a negyedik jó volt, az ötödik pedig súrolta az első könyv tökéletes színvonalát.
Szóval nálam a sorrend így néz ki:
1-5-3-4-2
Pár szót a filmekről:
Az első és a harmadik rész itt a legjobb szerintem, odaszögezett a képernyőhöz. A másodikat előbb láttam, mint hogy olvastam volna a könyvet, de szerintem jobb lett a film, mint a könyv. És az játszik benne, aki az 

 iZombie-ban :D
Összességében én nagyon tudom ajánlani ezt a könyvsorozatot. Ha érdekel, hogy nézett ki a YA irodalom 50 évvel ezelőtt, mindenképpen tégy vele egy próbát!


  
Ő itt Chris, az én fahéjbogyóm :D <3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése