2018. május 29., kedd

Marie Lu - Legenda trilógia

A trilógia a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg.
A történet röviden: June és Day nem is lehetnének különbözőbbek. June a világ üdvöskéjének számít, míg Day kisemmizve küszködik a nélkülözéssel. Ebben a disztópikus világban viszont csak egymásra számíthatnak, akár akarják, akár nem.
Véleményem: Imádom a disztópiákat. Ez a trilógia pont karácsonykor került a kezem ügyébe, és mondanom sem kell, hirtelen fontosabb lett, hogy kiolvassam az utolsó részt is, mint hogy feldíszítsem a fát. Marie Lu egyből belopta magát a szívembe. Nagyon megszerettem az írónő írásmódját, és megkedveltem June-t és Dayt is. A történet nagyon komoly témákat feszeget, mint a politika és emberek tömegének a sorsa, ugyanakkor a szokásos YA témák is fellelhetőek benne, ilyen a felnőtté válás, a teljesítőképesség határának elérése, az első szerelem, a felnőttekben való bizalom megingása és a saját lábra állás. June eminens, mindent kiválóan csinál, a kormány bízik benne, hogy készségesen teljesíteni fog mindent, amit csak mondanak neki. Szóval bábot akarnak benne csinálni. June pedig sokáig erre nem is gyanakszik, csak szeretne minél jobban megfelelni. Ha belegondolunk, ez teljesen természetes, hiszen mi is szeretnénk minél jobb jegyet kapni és sikereket elérni. Day már egy más tészta. Neki egész életében azt mondták, semmire sem való, senkinek sem kell, ennek ellenére mégis nagyon becsületes, szerető, de a környezetéből adódóan elzárkózó fiúvá vált. Próbált mindent megtenni a családjáért, és erre June is hamar rájön, és segíteni kezdik egymást. Hogy hogyan találkoznak egyáltalán ők ketten? Ha elolvassátok, megtudjátok :D
Kettőjük barátsága elmélyül, és a harmadik kötetben lesz is köztük valami, de szerintem ez nem túl nagy spoiler, erre valamennyire számítani lehet. Csakhogy Marie Lu nem elégedett meg ennyivel. June-t össze akarják hozni valaki mással, és az utolsó kötet végén én elsírtam magam. Azt kérdezgettem magamtól, hogy lehet így vége????
Day nagy crush lett, és szerintem minden fiúnak a példaképe lehet. Kiváló bizonyítéka annak, hogy valaki a semmiből is képes várat építeni.
Hatalmas kalandokkal találkozhatunk ebben a könyvben. Politika, zsarnokság, demagógia és cselszövések. Olyan szinten ajánlom mindenkinek, hogy még a nagyszüleim is élveznék szerintem. Ez tipikusan az a könyv, ami nem ismer felső korhatárt. A csavarok hihetetlenek, a szereplők élőek és elképesztőek, a romantika pedig alaposan kidolgozott, és leheletfinom, akár a selyem.
Nekem őszintén szólva sokat segített ez a trilógia a töritanulásban is, mert az itt fellelhető politikai, társadalmi utalások sok helyzetre rásózhatóak a már megtörtént történelem során is. Szóval nem csak a sci-fi fanok szerethetik. Rettenetesen sokoldalú könyvek egy rettenetesen sokoldalú írónő tollából.
Természetesen 5*-os olvasmány minden kötete :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése