2018. május 29., kedd

Leiner Laura - Bábel

 L&L, 2016
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155653056
 
Fülszöveg: Zsófi tizenhét éves és RHCP rajongói blogot ír, ezért nem is kérdés, hogy az idei Bábelfesztre egész hetes bérletet vesz, hiszen az utolsó nap sztárfellépője a Red Hot Chili Peppers.
Zsófinak ez lesz élete első fesztiválja, amelyen barátaival, Napsival, Abdullal, Hipóval és Szaszával együtt vesznek részt. Ez pedig azt is jelenti, hogy többnapos, ismeretlen olaszok utáni hajtóvadászat, az orvosi sátorban töltött hosszú órák és a VIP-szekcióba való kétségbeesett bejutási kísérletek is várnak rájuk. A folyamatos bulizás, sátorozás, a koncertek és a legelképesztőbb közös élmények felejthetetlenné teszik ezt a hét napot, sőt, talán az egész nyarat.
„Nagyon örülök, hogy Laurának sikerült megjeleníteni és tökéletesen visszaadni a fesztiválok hangulatát, és kifejezetten tetszik a humora. Gratulálok!” (Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója)
 
Véleményem: Ez is egy 5*-os könyv. Leiner Laurától nekem ez volt mellesleg az első olvasmányom, de biztosan állíthatom, hogy nem az utolsó.
Borító: Az új borítóját jobban szerettem, nagyon tetszett az egész fesztivál-élmény megörökítése, valahogy vágyálmaimban én is így képzelem a Bábel fesztivált. A színek pedig nagyon csalogatóak, ösztönöznek arra, hogy vegyem meg a könyvet.
Történet: Leiner Laura forgatókönyveket akarhatott írni valamikor a tudomásom szerint, és ez érződik is a művében. Lehengerlő csavarok, megdöbbentő felfedezések. És persze a vége, amire én egyáltalán nem számítottam. Az elején nagyon féltem, hogy ez is egy tipikusan olyan történet lesz, ahol valami zenei eseményen a sztár meglátja a lányt, és szerelmesek lesznek. Nos, itt nem ez történet. Leiner Laura nem nyírja ki a romantikát, csak élővé teszi. Ez pedig mosolygásra és az írónő további könyveinek elolvasására ösztönöz. Nem véletlenül szeretik őt annyian, ezt megsúgom.
Zsófi majdnem annyira rajong az RHCP-ért, mint én Shawn Mendesért. Külön tetszett, hogy az írónő olyan lendületesen tud fogalmazni, hogy szinte faltam a sorokat. Kiültem napozni, és azt vettem észre, hogy a könyvet befejeztem, a bőröm pedig pecsenyévé égett. De megérte, mert később bebarnult, és gazdagabb lettem ezzel a drágassszzzáágggal.
Szerettem továbbá, hogy Laura az egyik leghumorosabb magyar író, és hanyag profizmussal késztet újra és újra nevetésre. Leginkább a punkon nevettem, és a nagyi is kaphatna már egy macskát xd
Mindemellett persze arra is fény derült, mi a fesztiválozás valójában: hosszú sorok, drága kaja, undi vécé, hőség, kényelmetlen sátrak, no private zone és eltévedés a köbön. Egyik osztálytársam mondta, hogy ő emiatt szerette meg a fesztiválozást. Én meg pont emiatt jöttem rá, hogy nem nekem való :D Jobban szeretem egy road trip során hallgatni az audiót, mint élőben a megsüketülést :D
Szereplők: Szasza szerelmem lett. És tudom, hogy mindenkinek, de lestoppoltam :3
Zsófi kicsit idegesített az állandó képzelgésével, de aztán belegondoltam, hogy én is pont ilyen vagyok, és kibékültem magammal.
Napsi a legjobb barátnőmre emlékeztet, nagyon szerethető, a bátyjába meg kb. a történet feléig bele voltam zúgva :D
Zsófiban azt szerettem, hogy blogol, Napsiban azt, hogy laza és vakmerő, a punkban meg azt, hogy szereti a kannás bort. Szaszában meg a haját. Külön tetszett, hogy a végén lefeküdtek............aludni :3
Az a bizonyos Mr. Nagymenő nekem nem jött be. Nem azért, mert rossz lett volna a jelleme vagy valami, csak szimplán nem illett össze Zsófival.
És hát megszerettem az RHCP-t!

Összegzésül: Azoknak szeretném ajánlani ezt a könyvet, akik vágynak a nyárra. Ez a könyv minden, ami nyár és minden, ami fiatalság. Leiner Laura írásai megtestesítik mindazt, ami a fiatalságot boldoggá teszi.

TOP 5 idézet:

– Hipó, ülj vissza – kérleltem.
– Jól vagyok itt így – álldogált, és nagyon úgy tűnt, hogy esze ágában sincs visszaülni.
– Pápáig állni fogsz? – csóváltam a fejem.
– Ne má'. A Vatikánig megyünk? – csodálkozott Szasza.
– Te hülye vagy – röhögött fel Napsi.

Tudtam, hogy gondolatban már mind megérkeztünk, mert a következők hangzottak el:
– Jövök, Bábel feszt! – bólogatott Napsi.
– Jövök, Atesz! – tette hozzá Abdul.
– Jövök, csajok! – csatlakozott Szasza.
– Jövök, Anthony Kiedis! – suttogtam izgatottan.
– Jövök, orvosi sátor! – ábrándozott Hipó.
– Jövök, kannás bor! – szólt a punk.

– Abdul, apád keres – nyújtotta Hipó a telefonját.
– Miért?
– Mert a fia vagy.

– Szasza? Szasza, kérlek szépen, Eulálialandben van Euláliával, a kutyájukkal, Euláldoggal, az Eulália utca harmincban, Eulália városban.

– Szasza! Vegyél feleségül! – kértem, majd megragadtam a karját, és felhúztam az asztaltól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése